När är det försent att plantera rosor?

Jag får ofta frågan: När är det försent att plantera rosor?
Mitt svar är: Aldrig, så länge man kan sätta spaden i marken och gräva!

Nu är det en mycket bra tid att plantera rosor. Vädret är inte sommarhett, vi får lite regn då och då och marken är fortfarande varm. Det är lätt att gräva i jorden!

Tänk på att rosorna tycker om mycket sol. Där du planterar rosorna ska det vara mycket sol, minst 4-5 timmar om dagen, på säsongen. Rosorna ska också stå skyddat från blåst för att må riktigt bra.

Jorden bör vara god-  dvs, det ska finnas möjlighet för näring och vätska att bindas runt rosornas rötter. Då krävs det lite mer än bara vår Blekingska sandjord. I sandjorden rinner vattnet och näringsämnena rätt igenom. Här får vi jobba lite. Dels kan man köpa rosjord på handelsträdgårdarna och använda när man planterar. Men man kan också själv blanda till den jorden som behövs.

Torv,  binder vattnet och näringsämnena till sig. Torv är alltså jättebra att tillföra jorden. Man kan också tillföra egen väl brunnen kompostjord (kompostjord som legat ute minst ett halvår), om man har det. Där finns massor av näring. Det ska då blandas tillsammans med den jord som finns där rosorna ska stå. Torv och väl brunnen kompostjord tillsammans med den jord som grävs upp där rosorna ska planteras – det blir bra! Finns det lite lerjord att blanda till detta blir det en ännu bättre rosjord.

Plantering:
Sätt rosorna i vatten minst över natten – rejält med vatten!

  • Gräv en grop – ca 50-80 cm bred och ungefär lika djup (för en ros).
  • Blanda den uppgrävda jorden enligt ovan!
    Bra med lite torv längst ner i gropen – häll på vatten så att torven är riktigt blöt.
  • Plantera rosorna. Rosens ympningsställe ska planteras 5 – 10 cm under jord.
  • Bra att tänka på till hösten är att förbereda rosen för vintern och att då kratta upp löv och kanske lägga på lite jord upp mot rosens ympningsställe. 
    Detta för att skydda mot eventuell kall vinter. Detta krattar man bort till våren när värmen kommer och risk för frost är borta. 

Glöm inte att försiktigt trampa på jorden runt om rosorna när dessa är planterade. Detta för att eventuella luftfickor inte ska finnas runt rötterna. Då kan de små rötterna torka och dö. Det är de små rötterna som tar upp vatten och näring.

När man planterar denna tiden på sensommar och höst, behöver inte rosorna någon mer näring.  Växterna ska snart börja ”vintra in sig” – det vill säga förbereda sig inför vintervila och kyla.  Det rosorna behöver inför vintervilan är vatten – växterna  ska inte vara torra när kylan kommer. Ibland kan man behöva vattna sina rosor om hösten är utan regn.

Man kan lägga över kvistar och löv runt rosorna, som ett täcke inför kylan. Framför allt de rosor som är nyplanterade för året.

När sista rosorna blommat klart kommer nyponen och vad kan vara vackrare än frostnupna nypon. Rosrabatten blir nu till en vacker höst-vinterrabatt att njuta av långt in under vintern. Ljuvligt! Rosor nästan året om!

Lycka till!

Cecilia Hjelmberg-Möller

Du är alltid välkommen att ställa din fråga via e-post eller på vår Facebooksida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *